Senegalese warmte in hartje Rotterdam

Midden in Rotterdam staat een woning die volledig functioneert op elektriciteit. Het is de woning van Amsata Bijl en zijn gezin. Zijn gehele huis, maar liefst vijf woonlagen, wordt verwarmd door infraroodverwarming van ThermIQ.

Project in het kort

  • ‘All-electric’ vijflagenwoning in hartje Rotterdam
  • Gehele woning verwarmd d.m.v. infraroodpanelen
  • 18 panelen, incl. schaalbare aansturing
  • Besparing tot wel €400 per jaar

 

Senegalese warmte in hartje Rotterdam

Zijn enthousiasme over de verwarmingspanelen is groot. “Ik ben half Nederlands, half Senegalees”, vertelt hij. “De warmte van Senegal is heerlijk. In Nederland is de zomer wel oké, maar ik had nooit gedacht dat ik de Senegalese warmte in de winterperiode ook in mijn huis zou kunnen ervaren. Totdat ik kennismaakte met infraroodverwarming. Toen ik dat voor het eerste voelde, dacht ik ‘dit is het’. Het is zo veel comfortabeler dan andere manieren van verwarmen. Waar ik de verwarmingspanelen aan heb staan, geven de panelen de hele winter door alle objecten, van vloer tot tafel en kozijnen, een neutrale warmte. Dat is er erg fijn aan. Ook wijzelf krijgen er een lekker aangename temperatuur van: het voelt bijna als liefdeskriebels in je buik! De lucht die je inademt blijft heerlijk fris, doordat de lucht niet droog wordt. En doordat er minder opstijgende warme lucht ontstaat, kan je open ruimtes creëren en op die manier gemakkelijk frisse lucht binnenlaten, terwijl je ook de verwarming aan hebt. Daardoor voelt de lucht in huis zoveel fijner.”

“Mensen denken vaak dat ik met dikke sokken en een jas aan rondloop, maar ik kan gemakkelijk op blote voeten en in een T-shirt door het huis lopen. Als ik naar mijn werk ga, merk ik dat ik het daar benauwd krijg: het voelt er superwarm aan, of juist te koud, de verwarming maakt geluid, er is geen frisse lucht. Kom ik dan thuis, dan is dat heerlijk. Infraroodverwarming geeft gewoon heel veel comfort.”

“Mensen denken vaak dat ik met dikke sokken en een jas aan rondloop, maar ik kan gemakkelijk op blote voeten en in een T-shirt door het huis lopen.”

“Ik hoor vaak dat ik dit wel zal hebben gedaan voor de natuur en het milieu. Maar de kern is gewoon dat ik comfortabel wil leven. Daarnaast wil ik dat alles werkt op elektriciteit: van mijn scooter tot mijn auto en mijn huis, van mijn warmwatervoorziening tot koken en alles wat er tussenin zit. Daardoor ben je goed bezig voor het milieu. De infraroodpanelen zijn daar een belangrijk onderdeel van.”

“Er wordt veel reclame gemaakt voor korting op energiekosten. Maar dat is niks vergeleken met wat je bespaart als je huis volledig elektrisch is. Ik heb een gezin met twee kinderen en af en toe een logee en gemiddeld staan er in mijn woning 15 infraroodpanelen aan. Daarmee krijg ik een energierekening van tussen de 1100 euro en 1600 euro per jaar, terwijl mijn buurman in dezelfde woning en met dezelfde gezinssamenstelling zo 400 euro meer betaalt. Mensen geloven soms niet dat het zoveel goedkoper kan! Daar komt nog bij dat er geen onderhoudskosten zijn. En als ik straks zonnepanelen ga plaatsen, zou ik bijna alle elektriciteit die ik nodig heb zelf kunnen opwekken. Ik zie wel voor me dat je bij wijze van spreken je huis uit zou zetten als je op vakantie gaat. Op die manier gebruik je helemaal geen stroom, maar lever je met je zonnepanelen alleen maar terug aan het net. Je zou zo je vakantie terug kunnen verdienen, waanzinnig toch!”

“Iedereen moet dit verhaal gewoon horen. Als we allemaal kiezen voor elektriciteit, dan zal dat beter zijn voor de hele wereld.”

amasata

“Ik heb bewust voor de panelen van ThermIQ gekozen, omdat het kwalitatief gezien duidelijk de beste panelen zijn. Dat heeft te maken met hoe de panelen geproduceerd worden, maar ook met hoe je ze aan kunt sturen met de ThermIQ-app. Wij kunnen instellen op welk percentage van hun vermogen de panelen moeten draaien, per paneel of voor alle panelen tegelijkertijd. Vanaf september hebben we de panelen plaatselijk aan en vanaf december zijn de panelen in alle ruimtes aan. De hele winter lang draaien de panelen bij ons in huis op 45 tot 85% (dat laatste als het bijvoorbeeld vriest). Daarmee is het al heel comfortabel. In die schaalbaarheid zit ook weer een deel van de kostenbesparing. En het zorgt voor meer comfort en gebruiksgemak. Met de keuze voor infrarood-verwarmingspanelen bespaar je ook nog eens ruimte: je hoeft nergens radiatoren te plaatsen.”

Het is duidelijk: volgens Amsata Bijl zijn er alleen maar voordelen aan de infrarood-verwarmingspanelen. “Iedereen moet dit verhaal gewoon horen”, zegt hij. “Als we allemaal kiezen voor elektriciteit en infrarood als hoofdverwarming, dan zal dat beter zijn voor de hele wereld. Dus ook voor jou.”

Terug naar alle verhalen

En waar mogen wij jou mee helpen?

Wil jij ook graag verduurzamen maar weet je niet zo goed waar te beginnen? Onze specialisten helpen je graag verder! Als je een afspraak maakt bij Enirgy, komt er een specialist bij jou thuis langs om zo goed inzicht te krijgen in de te realiseren verbeteringen. Deze afspraak is geheel vrijblijvend.

Direct contact

Duurzaam wonen, wat zijn de mogelijkheden?

Ontvang informatie over de mogelijkheden en voordelen van duurzaam wonen.

Neem contact op

Deze duurzame keuzes maakten onze klanten!

Lees hoe anderen onze positieve Enirgy hebben ervaren.

Bekijk ervaringen

Plan een persoonlijke afspraak met een van onze adviseurs

Een persoonlijk en geheel vrijblijvend advies van een van onze specialisten.

Maak een afspraak

Meteen beginnen met besparen?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief, dan ontvang je onze drie beste bespaartips direct in je mailbox!

  •  

Liever tastbare informatie?

Download dan een van onze brochures

download
Downloads