Duurzaam is (veel) méér dan alleen groen
De laatste jaren wordt de term ‘duurzaam’ steeds vaker geassocieerd met milieuvriendelijk of groen. Maar als je kijkt naar de letterlijke betekenis van duurzaam, volgens van Dale ‘geschikt, bestemd om lang te duren’, dan wordt daaruit al direct duidelijk dat duurzaam veel meer is dan alleen goed met het milieu omgaan. In mijn visie heeft duurzaamheid dan ook betrekking op een leefbare planeet voor iedereen, in de breedste zin van het woord.
Duurzame ontwikkelingsdoelen
Daarbij houd ik graag de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties voor ogen. Deze zijn niet alleen gestoeld op milieu en duurzaamheid, maar ook op (onder andere) mensenrechten, veiligheid, gelijkheid en gezondheid. Als je daarop voortborduurt, zou je duurzaamheid kunnen interpreteren als: het vervullen van je wensen op een manier die zo weinig mogelijk negatieve impact heeft voor anderen. Dat kun je toepassen in een breed scala aan situaties. De ‘anderen’ hebben immers allerlei belangen: dat je ze goed behandelt, dat ze geen honger lijden of in armoede leven, dat ze gelijk behandeld worden als hun medemensen, dat onze planeet leefbaar blijft… en nog veel meer!
Nu kun je natuurlijk niet in je eentje de wereld redden. Wel kun je beginnen in jouw eigen omgeving. Als je bijvoorbeeld bijna bij een rotonde bent, geef je dan even een dot extra gas, zodat jij nog nét voor die andere auto kunt schieten of laat je die ander rustig eerst de rotonde oprijden? Als anderen fouten maken, ga je het conflict aan of is dat misschien niet nodig en doe je dat puur om jezelf te laten gelden? En als je iets koopt, heb je dat dan écht nodig of kan het ook op een andere manier?
Maximaliseer gebruik, minimaliseer verbruik
Begrijp me goed, met duurzaamheid bedoel ik niet dat je jezelf weg moet cijferen. Het is goed om bezig te zijn met het realiseren van je eigen doelen en wensen. Maar de manier waarop je dat doet, kan heel verschillend zijn. Heb je bijvoorbeeld een nieuwe grasmaaier, heggenschaar of hogedrukreiniger nodig, ren dan niet meteen naar de winkel, maar kijk eens verder. Misschien heeft je buurman er één, die je (tegen betaling) mag gebruiken. Of de buurman van de buurman. En als niemand in je straat zo’n ding heeft, overweeg dan eens om er één aan te schaffen samen met je buren. Dat levert je niet alleen gedeelde kosten op, maar ook een beter contact met de mensen om je heen. Dat geldt ook voor andere producten: maximaliseer gebruik, minimaliseer verbruik. En bedenk bij alles wat je doet, of dat nu een rotonde is, een nieuwe aanschaf, een comfortabele woning of een sociaal conflict: hoe kan ik de wereld een (heel klein) beetje mooier maken?
Bart-Jan van Alebeek
Eigenaar Enirgy
Meteen beginnen met besparen?
Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief, dan ontvang je onze drie beste bespaartips direct in je mailbox!