Optimaal rendement uit je zonnepanelen

Salderen

Op dit moment is het nog zo dat de energie die je teveel opwekt, verrekend wordt met de energie die je verbruikt. Eens per jaar wordt dit tegen elkaar afgestreept: het aantal kilowattuur dat je hebt verbruikt, wordt afgetrokken van het aantal kilowattuur dat je hebt opgewekt. Hieruit komt een positief of negatief saldo. Is je saldo negatief, dan betaal je bij. Is je saldo positief, dan lever je terug aan het net. Daarvoor krijg je een (kleine) vergoeding van je energiemaatschappij (salderen). Deze salderingsregeling is echter gunstiger voor de energiemaatschappij dan voor jou: op iedere kilowattuur stroom die je teruglevert, maak je een gemiddeld verlies van 85% ten opzichte van de situatie waarin je deze zelf zou gebruiken.

 

Voorkom het terugleveren van energie

Het terugleveren van energie is dus niet zo gunstig. Maar hoe kun je ervoor zorgen dat je minder opgewekte energie gaat terugleveren? Het antwoord is simpel, maar in deze tijd, waarin we hameren op energie besparen, misschien ook wat vreemd: door meer stroom te gaan gebruiken. Hiermee bedoelen we uiteraard niet dat je je lampen onnodig laat branden of je wasmachine vaker aanzet. We bedoelen ermee dat je stroom gaat gebruiken in plaats van gas. Door bijvoorbeeld op elektriciteit te gaan koken of verwarmen, ga je meer elektrische energie verbruiken, lever je minder terug aan het net én breng je je gasrekening naar nul.

 

Significant besparen

Als je erover nadenkt, is het best vreemd om stroom terug te leveren aan je energieleverancier, terwijl je tegelijkertijd betaalt voor je gasverbruik. Heb je zonnepanelen en ga je all-electric wonen of bijvoorbeeld (alleen) je verwarming en warm water elektrisch regelen, dan kun je op die manier significant besparen op je energierekening. Je gebruikt de energie die je opwekt zelf, waardoor je het rendement van je zonnepanelen optimaliseert en de terugverdientijd verkort.

 

Aardgasvrij wonen

All-electric wonen en zelf je eigen stroom opwekken, zijn dus een gouden combinatie. Zeker als de overheid over enkele jaren rustig aan de salderingsregeling gaat afbouwen, wordt dit steeds aantrekkelijker. Met technieken als inductie-koken, de doorstroomverwarmer en infraroodverwarming is aardgasvrij wonen ook nog eens heel comfortabel. In ons Centrum Duurzaam Wonen in Vught vind je al deze oplossingen… en meer! Maak een afspraak of neem contact op voor meer informatie!

Persoonlijk advies

Bel mij terug voor nader advies of een afspraak

Liever tastbare informatie?

Download dan een van onze brochures


Downloads

× WhatsApp Available from 09:00 to 17:00 Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday