Een optimaal rendement uit je zonnepanelen:
hoe doe je dat?

Als je zonnepanelen hebt aangeschaft, dan wil je hier natuurlijk een zo hoog mogelijk rendement uit halen. Maar hoe doe je dat? Allereerst uiteraard door bij de aankoop van zonnepanelen te kiezen voor een leverancier die je goed adviseert en kwalitatief hoogwaardige panelen levert. Maar ook als je ze eenmaal hebt liggen, kun je nog steeds slimme keuzes maken. Wij zetten drie handige tips voor je op een rij.

1. Kies slim

Wat is nu écht belangrijk wanneer je zonnepanelen wilt laten leggen? In onze visie is dat – naast duurzaamheid – vooral rendement. Begin daarom met een keuze voor kwalitatief goede zonnepanelen: het is aan de buitenkant niet te zien, maar het ene paneel levert meer energie op, blijft langer optimaal functioneren en heeft een langere levensduur dan het andere. Kijk ook goed naar de manier van schakelen van de panelen. Laat je je panelen in serie schakelen, dan gaan ze allemaal een stapje terug in opbrengst op het moment dat er één in de schaduw ligt. Parallel geschakelde panelen blijven in zo’n geval per paneel de maximale opbrengst genereren, maar het parallel schakelen is duurder in aanschaf. De vraag hierbij is dus: weegt de meerprijs van parallel schakelen in jouw specifieke geval op tegen het hogere rendement? Zorg er bij aanschaf van je zonnepanelensysteem voor dat je dit goed laat berekenen. Belangrijk is dus dat je investering in zonnepanelen rendeert. In de adviezen die wij geven, gaan we ervan uit dat je, afhankelijk van je dakoriëntatie, je panelen binnen vijf à zes jaar terugverdiend moet hebben. Als je slim kiest, zijn zonnepanelen dus een hele interessante investering, met een rendement van wel 20%.

2. Voorkom het terug leveren van energie

Op dit moment is het nog zo dat de energie die je teveel opwekt, verrekend wordt met de energie die je verbruikt (salderen). Eens per jaar wordt dit tegen elkaar afgestreept: het aantal kilowattuur dat je hebt verbruikt, wordt afgetrokken van het aantal kilowattuur dat je hebt opgewekt. Hieruit komt een positief of negatief saldo. Is je saldo negatief, dan betaal je bij. Is je saldo positief, dan lever je terug aan het net. Daarvoor krijg je een (kleine) vergoeding van je energiemaatschappij (salderen). Deze salderingsregeling is echter minder gunstig voor jou: op iedere kilowattuur stroom die je teruglevert, maak je een gemiddeld verlies van 85% ten opzichte van de situatie waarin je deze zelf zou gebruiken.

Het terugleveren van energie is dus minder gunstig dan het zelf gebruiken. Maar hoe kun je ervoor zorgen dat je minder opgewekte energie gaat terugleveren? Het antwoord is simpel: door meer stroom te gaan gebruiken. Hiermee bedoelen we dus uiteraard niet dat je je lampen onnodig laat branden of je wasmachine vaker aanzet. We bedoelen ermee dat je stroom gaat gebruiken in plaats van gas. Door bijvoorbeeld op elektriciteit te gaan koken of verwarmen, ga je meer elektrische energie verbruiken, lever je minder terug aan het net én breng je je gasrekening naar nul. En dat is in deze tijd niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor mens en maatschappij!

3. Ga aardgasvrij wonen én significant besparen

Als je erover nadenkt, is het bovendien best vreemd om stroom terug te leveren aan je energieleverancier, terwijl je tegelijkertijd betaalt voor je gasverbruik. Zeker in een tijd waarin de levering van aardgas niet alleen loeiduur, maar ook nog eens onzeker is. Heb je zonnepanelen en ga je all-electric wonen of bijvoorbeeld (alleen) je verwarming en warm water elektrisch regelen, dan kun je op die manier significant besparen op je energierekening. Je gebruikt de energie die je opwekt zelf, waardoor je het rendement van je zonnepanelen optimaliseert en de terugverdientijd verkort.

All-electric wonen en zelf je eigen stroom opwekken, zijn dus een gouden combinatie. Zeker als de overheid over enkele jaren rustig aan de salderingsregeling gaat afbouwen, wordt dit steeds aantrekkelijker: niet alleen op het gebied van duurzaamheid en maatschappij, maar ook financieel gezien. Met technieken als inductie-koken, de doorstroomverwarmer en infraroodverwarming of een warmtepomp is aardgasvrij wonen ook nog eens heel comfortabel. In ons Centrum Duurzaam Wonen in Schijndel (Meierijstad) vind je al deze oplossingen… en meer! Maak een afspraak of neem contact op voor meer informatie!

Meteen beginnen met besparen?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief, dan ontvang je onze drie beste bespaartips direct in je mailbox!

  •  

Liever tastbare informatie?

Download dan een van onze brochures

download
Downloads