Onze meest gestelde vragen

Heb je een vraag over het Centrum Duurzaam Wonen, positieve energie of één van de oplossingen die wij bieden? Hieronder hebben wij een aantal veel gestelde vragen voor je op een rij gezet. Deze pagina is volop in ontwikkeling, dus we kunnen ons voorstellen dat je vraag er nog niet bij staat. Neem in dat geval gerust contact met ons op! We helpen je graag verder.

Centrum Duurzaam Wonen

In het Centrum Duurzaam Wonen vind je alle informatie over duurzaam, gasvrij wonen en werken handig bij elkaar. Of het nu gaat om gasvrij verwarmen, warm water zonder gas, zonnepanelen, 0 op de meter, isoleren en besparen of zelf energie opwekken, wij vertellen je er graag meer over. Voor al je vragen rondom de energietransitie en de manier waarop je daar in je eigen woning een steentje aan bij kunt dragen, staan we bij het Centrum Duurzaam Wonen voor je klaar. Van de allereerste fase, waarin je je waarschijnlijk nog aan het oriënteren bent, tot het moment dat er zonnepanelen op je dak liggen of infraroodpanelen in je huis hangen. We inspireren, informeren, adviseren én realiseren.

De wereld verandert. En dus is het nodig dat ons energiegebruik mee verandert. Duurzamer, slimmer, efficiënter. Zodat we ook in de toekomst nog net zo comfortabel kunnen leven als nu. Maar hoe doe je dat? Welke keuzes passen bij jou, je huis en je levensfase en welke producten kunnen behulpzaam zijn wanneer je anders met energie wilt omgaan? In het Centrum Duurzaam Wonen vind je antwoord op deze en andere vragen.

Alle oplossingen die duurzaam, gasvrij wonen en werken mogelijk maken, zijn in ons centrum te vinden. Concreet betekent dit dat we je meer kunnen vertellen over all electric verwarmen, warm water zonder gas, isoleren, koken zonder gas en zonnepanelen (zelf energie opwekken). Voor de verschillende functies (bijvoorbeeld warm water zonder gas) zijn vaak diverse oplossingen beschikbaar. Zo kun je bij ons kennismaken met een warmtepomp, maar ook met een warmwaterdoorstromer. Op die manier kun je verschillende oplossingen met elkaar vergelijken en bekijken wat in jouw situatie de best passende oplossing is.

Het Centrum Duurzaam Wonen is een initiatief van Enirgy. Bij Enirgy draait alles om positieve energie. Wonen met respect voor mens, milieu, maatschappij én portemonnee. Begonnen als specialist in (all electric) infraroodpanelen, hebben we onze visie en doelstellingen uitgebouwd naar een bredere kijk op duurzaamheid en hebben we het Centrum Duurzaam Wonen opgericht. Heel Nederland van het gas af, een soepele omschakeling naar duurzame energie, en dat met behoud van comfort in wonen en werken… dat is ons doel!

Ja, wij hebben heerlijke koffie. Maar ook de thee of limonade staat voor je klaar. Kom gerust binnenkort een keer proeven!

Veiligheid, gezondheid & technische informatie

Eén van de voordelen van infraroodverwarming is de eenvoudige installatiewijze. Je steekt de stekker in het stopcontact, stuurt het paneel aan met de afstandbediening of een app op je telefoon of tablet, en het paneel werkt al. De panelen zijn voorzien van een ophangsysteem en kunnen daarmee aan de muur of aan het plafond worden bevestigd. In de buurt van de panelen moet een stopcontact aanwezig zijn of een lichtpunt (eventueel moeten de draden daarvan weggewerkt worden). De panelen worden aangestuurd door een draadloze thermostaat, waarmee je de temperatuur kunt regelen. Met onze WebIQ-besturing kun je de panelen afzonderlijk, vanaf je mobiele telefoon of tablet, bedienen. Met deze sturing is het bovendien mogelijk om de panelen modulerend aan te sturen: er is niet alleen een aan/uit-knop, maar ook de mogelijkheid het paneel op verschillende vermogens te laten functioneren. Hierdoor neemt de potentiële energiebesparing nóg meer toe. Download hier de montagehandleiding van de infraroodpanelen.

Enirgy is dealer van ThermIQ, hét A-merk onder de infraroodpanelen. De hoogstaande kwaliteit van ThermIQ, dat wordt ontwikkeld en geproduceerd in Duitsland, wordt bewezen in verschillende wetenschappelijke onderzoeken, waaronder een studie van de gerenommeerde Technische Universiteit van Kaiserslautern. De resultaten van dit onderzoek wijzen ThermIQ wereldwijd als overduidelijke nummer 1 aan van infraroodfabrikanten. Wil je hier meer over weten? Neem dan gerust contact met ons op, wij vertellen je hier graag meer over!

Met infraroodverwarming is het mogelijk bepaalde zones in huis of op je werkplek te verwarmen, in plaats van een gehele ruimte. Ideaal voor bijvoorbeeld een operatiekamer of wanneer je in een grote loods werkt, waarvan maar een klein gedeelte verwarmd hoeft te worden. Ook in huis kan dit prettig zijn, wanneer je kinderen bijvoorbeeld op hun slaapkamer hun huiswerk maken. Zoneverwarming is mogelijk doordat de infraroodpanelen een massa (persoon, object) verwarmen, in plaats van de lucht. Je kunt dus heel gericht verwarmen. Daarnaast zijn de panelen eenvoudig per paneel aan te sturen, én zijn deze niet afhankelijk van een thermostaat (terwijl een radiator die je opendraait soms niet aanspringt, omdat het in de ruimte waar de thermostaat hangt, al warm genoeg is). Doordat je heel gericht verwarmt, bespaar je energie!

De kosten van infraroodverwarming zijn afhankelijk van een groot aantal factoren: hoeveel panelen heb je nodig, welke functies dienen deze panelen te hebben, hoe ziet de ruimte eruit die je wilt verwarmen? Wil je het paneel voorzien van een eigen print of kies je voor een neutrale kleur? Of ga je voor een totaalproject zoals het verwarmen van een gehele woning of bedrijfspand? Wij adviseren je graag, en maken op basis van je wensen en situatie een passende offerte. Neem contact met ons op voor een offerte op maat.

Jazeker, infraroodverwarming van Enirgy is 100% veilig, voor het hele gezin. Ook wanneer je zwanger bent, kleine kinderen, ouderen of hulpbehoevenden in huis heeft, kun je genieten van deze heerlijk comfortabele warmte. Anders dan bij zonlicht, is in de stralen van onze infraroodverwarming geen UV-straling of zogenaamde kortegolfstraling aanwezig. Je geniet dus alleen van het beste van de zon! Klik hier voor meer informatie over infraroodverwarming.

De sauna maakt inderdaad ook gebruik van infraroodstraling, maar dat is vaak een mix van zogenaamde kortegolfstraling en middengolfstraling. Bij infraroodverwarming maken we alleen gebruik van langgolvig infrarood. Dit is een 100% veilige vorm van infraroodstraling, ook voor bijvoorbeeld zwangere vrouwen, baby’s, kleine kinderen en ouderen. Klik hier voor meer informatie over infraroodverwarming.

Infraroodpanelen geven stralingswarmte af. Dat wil zeggen dat de warmte direct wordt afgegeven aan objecten en personen in de ruimte in plaats van aan de lucht, zoals bij conventionele verwarming het geval is. Bij verwarming met radiatoren verwarmen de radiatoren de lucht. De warme lucht stijgt op richting plafond en daalt vervolgens na afkoeling weer richting de radiator. Dit principe noemen we convectie. Het nadeel van convectie, is het feit dat er luchtcirculaties ontstaan. Huisstof(mijt) en ander fijnstof wordt door de sterke luchtstromingen meegenomen en raakt zo door het hele huis verspreid. Bij verwarming met infraroodpanelen komt dit veel minder voor, omdat het temperatuurverschil tussen de vloer en het plafond kleiner is dan bij traditionele verwarming. Hierdoor is er geen, of nagenoeg geen, sprake van convectie.

Kijk voor voorbeelden van infraroodverwarming in de praktijk bij Toepassingen of bij Referenties. Voor afbeeldingen van de losse panelen kun je een kijkje nemen op onze pagina Producten of in onze shop. De panelen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en kunnen voorzien worden van een eigen print.

Milieubewust & toekomstbestendig

Nee hoor, integendeel: infraroodverwarming levert je zelfs meer comfort dan een traditionele cv-installatie. Je geniet van een heerlijk warm huis of behaaglijke werkruimte, zonder dikke trui of extra paar sokken. Doordat infraroodverwarming objecten en personen verwarmt (massa) in plaats van lucht, voelt je woon- of werkplek bovendien al comfortabel aan bij een temperatuur die 2 of 3 graden lager ligt dan de temperatuur die je gewend bent bij een traditionele cv-installatie. Uiteraard kun je, als je dat prettig vindt, ook met infraroodpanelen de ruimte verwarmen tot een temperatuur die daarboven ligt, bijvoorbeeld tussen de 21 en 25 graden Celsius.

Bij infrarood gaat veel minder warmte verloren dan bij een reguliere cv-installatie. Dat komt doordat bij infrarood geen sprake is van opstijgende lucht, die ervoor zorgt dat de warmte naar boven wordt ‘afgevoerd’. De panelen geven daarnaast op een gerichte, efficiënte manier warmte af, waardoor de luchttemperatuur in een ruimte niet zo hoog hoeft te zijn als bij een cv-installatie. Bij een luchttemperatuur van 18 graden Celsius is het door de gerichte warmte al aangenaam warm. Dat betekent uiteraard niet dat je een ruimte, woning of bedrijfspand met infraroodverwarming niet warmer kunt ‘stoken’ dan 18 graden! Met onze infraroodpanelen kun je elke gewenste temperatuur creëren, net zoals met je huidige verwarmingssysteem. Het merendeel van onze klanten ervaart een omgevingstemperatuur van 18-19 graden in combinatie met de gerichte infraroodstralen als een aangename warmte. Daarnaast is het mogelijk met infraroodverwarming om in ‘zones’ te verwarmen. Dat betekent dat je, in plaats van de gehele ruimte te verwarmen, alleen dat gedeelte verwarmt waar dat daadwerkelijk nodig is. Daarmee bespaar je dus energie! Wanneer je ons grootste paneel van 120×60 cm installeert met onze nieuwste sturing, zal het paneel een gemiddeld verbruik hebben van 600-700 watt per uur. Dit terwijl het vermogen van het paneel 1100 watt bedraagt. Ook daarin zit dus uiteraard winst voor uw energierekening!

Hoeveel energie je precies zult gaan besparen is lastig te zeggen, omdat dit afhankelijk is van een aantal factoren, waaronder het aantal vierkante meters dat verwarmd moet worden, de mate van isolatie en de wijze waarop een ruimte gebruikt wordt. Onze ervaring is dat wij met infraroodverwarming een energiebesparing van 25% tot 35% realiseren. We hebben zelfs projecten waarbij door installatie van onze panelen een besparing van 80% op de energierekening werd gerealiseerd. Weten wat de mogelijkheden bij jou zijn? Graag maken wij gratis en vrijblijvend een persoonlijke berekening voor je! Neem hiervoor contact met ons op.

Jazeker. Bij infraroodverwarming gaat een milieubewuste oplossing prima samen met comfort. De heerlijke warmte die we creëren met infraroodverwarming zorgt ervoor dat veel van onze klanten zelfs meer comfort ervaren dan voorheen. Lees voor meer informatie de verhalen van onze klanten.

Onze maatschappij raakt er steeds meer van doordrongen, dat we een switch moeten maken in ons denken over energie. Van fossiele brandstoffen moeten we de overstap gaan maken naar schone, duurzame energie. Gas wordt, zoals alle fossiele brandstoffen, steeds schaarser en de gasprijzen staan ernstig onder druk. Vanaf 2020 is zelfs in het nieuwe Bouwbesluit opgenomen dat het in nieuwbouwhuizen niet meer toegestaan is om met gas te verwarmen of te koken. Bij infraroodverwarming wordt warmtestraling opgewekt met elektriciteit. Het energie-rendement uit stroom door infraroodstraling ligt beduidend hoger dan het rendement uit gas.

Onze maatschappij raakt er steeds meer van doordrongen, dat we een switch moeten maken in ons denken over energie. Van fossiele brandstoffen moeten we de overstap gaan maken naar schone, duurzame energie. Gas wordt, zoals alle fossiele brandstoffen, steeds schaarser en de gasprijzen staan ernstig onder druk. Vanaf 2020 is zelfs in het nieuwe Bouwbesluit opgenomen dat het in nieuwbouwhuizen niet meer toegestaan is om met gas te verwarmen of te koken. Bij infraroodverwarming wordt warmtestraling opgewekt met elektriciteit. Het energie-rendement uit stroom door infraroodstraling ligt beduidend hoger dan het rendement uit gas.

Waarom infraroodverwarming van Enirgy?

Infraroodverwarming is niet nieuw. Het bestond vroeger al, in het begin van de vorige eeuw, en toen maakten we er als mensen ook veelvuldig gebruik van. Maar vervolgens zijn we na de Tweede Wereldoorlog massaal overgestapt op cv-installaties. Intussen heeft infraroodverwarming zich steeds verder doorontwikkeld. De technieken werden beter en geavanceerder en daardoor is infraroodverwarming inmiddels zeer geschikt als duurzame verwarming voor woon- en werkruimtes. Infraroodverwarming is dan ook aan een opmars bezig in Nederland. Grote kans dus dat je binnenkort wél ergens infraroodverwarming aan zult treffen. Wil je in contact komen met een van onze klanten in jouw omgeving? Stuur ons dan een bericht.

De aanleg van een infraroodverwarmingssysteem is in kosten vaak vergelijkbaar met of zelfs iets goedkoper dan de aanleg van een cv-installatie. Kies je voor een nieuwe installatie, dan ben je door de energiebesparing met infrarood dus zeker goedkoper uit! Uiteraard kun je ook kiezen voor één of enkele panelen. Heb je echter nog een (goed) functionerende cv-installatie, dan betekent infraroodverwarming uiteraard een investering. Omdat je met infraroodverwarming fors bespaart op je energiekosten (meestal tussen de 25% en 35%), heb je een investering in infraroodverwarming meestal binnen 3 tot 5 jaar terug verdiend. Deze tijd wordt uiteraard korter wanneer je tóch al overweegt een niet (goed) functionerende cv-ketel te vervangen of vloerverwarming te nemen. Wanneer je op zoek bent naar een ‘all electric’ oplossing (een installatie zonder gebruik van gas), dan is infraroodverwarming van Enirgy met stip de voordeligste optie, ten opzichte van andere ‘alle electric’ alternatieven. Wanneer je je investering hebt terug verdiend, is dus afhankelijk van een groot aantal factoren en voor iedere situatie anders. Wij maken graag een persoonlijke berekening voor je! Neem hiervoor contact met ons op.

Enirgy is dealer van ThermIQ, hét A-merk onder de infraroodpanelen. De hoogstaande kwaliteit van ThermIQ, dat wordt ontwikkeld en geproduceerd in Duitsland, wordt bewezen in verschillende wetenschappelijke onderzoeken, waaronder een studie van de gerenommeerde Technische Universiteit van Kaiserslautern. De resultaten van dit onderzoek wijzen ThermIQ wereldwijd als overduidelijke nummer 1 aan van infraroodfabrikanten. Wil je hier meer over weten? Neem dan gerust contact met ons op, wij vertellen je hier graag meer over!

Er zijn verschillende redenen voor een keuze voor infraroodverwarming. Zo is het heerlijk comfortabel, bespaar je fors op je energierekening en is deze manier van verwarmen milieuvriendelijk en toekomstbestendig. Er zijn vrijwel alleen maar voordelen! Bekijk hier de voordelen van infraroodverwarming.

Meteen beginnen met besparen?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief, dan ontvang je onze drie beste bespaartips direct in je mailbox!

  •  

Liever tastbare informatie?

Download dan een van onze brochures

download
Downloads