Gasverbruik verminderen? Er zijn altijd mogelijkheden!

De wereld verandert. Onze planeet warmt op en de geopolitieke verhoudingen zijn de laatste maanden (verder) op scherp gezet. Zowel het klimaat als de situatie in de wereld zorgt ervoor dat we bewuster om willen gaan met ons gasverbruik. Maar ook voor onze portemonnee heeft het verminderen van ons gasverbruik voordelen: het zorgt voor een significante kostenbesparing. Zeker als je bijvoorbeeld ook zonnepanelen hebt. Dat we op den duur van het gas af moeten, is voor velen dan ook geen vraag meer. Wat wél veel mensen zich afvragen, is of hun woning wel geschikt is voor gasloze oplossingen. En hoe ze dat nu eigenlijk slim aan kunnen pakken.

Stap voor stap minder gas gebruiken

Stel: je hebt een huis dat gebouwd is aan het eind van de 19e eeuw. Dan ben je misschien geneigd om te denken dat het geen zin heeft om aan duurzame oplossingen te denken: je huis is misschien slecht geïsoleerd en je maakt gebruik van radiatoren (geen vloerverwarming), waardoor een warmtepomp vaak een minder goede optie is. Veel mensen met een ouder huis twijfelen of hun woning wel geschikt is voor wonen zonder aardgas. Uiteraard is het lastiger om dit soort woningen te verduurzamen dan een relatief nieuwe woning. Toch zijn er genoeg opties en mogelijkheden. Kijk dus vooral naar wat er wél kan. Je huis hoeft niet binnen een jaar volledig van het gas af te zijn; ook met kleine stappen kun je je gasverbruik al fors verminderen.

Bespaar direct 20 tot 30% op je gasrekening

Infraroodverwarming is een voorbeeld van een oplossing die tot een significant lager gasverbruik leidt, óók in oudere, minder goed geïsoleerde woningen. Dat zit zo: ongeveer 75% van het gas dat je gebruikt, gebruik je voor verwarmen. Kies je voor slim verwarmen, dan kun je dus al veel gas besparen. Dat heeft niet alleen te maken met de manier van verwarmen (op gas of elektriciteit), maar ook met de plekken die je wilt verwarmen. Waar je cv-installatie de lucht verwarmt, verwarmt infraroodverwarming de massa in een ruimte. Dat wil zeggen dat infraroodverwarming je muren, vloeren, meubels en jouzelf verwarmt. Op die manier kun je heel gericht die plekken verwarmen waar jij veel bent. Hang je ’s avonds bijvoorbeeld een infraroodpaneel boven je bank, dan kan de thermostaat in de rest van het huis gerust een paar graden lager. Zo bespaar je al direct 20 tot 30% op je gasrekening! Wil je volgend jaar weer wat investeren in duurzaam wonen? Kies dan voor een infraroodpaneel in je badkamer en bespaar opnieuw op je gasrekening. Op die manier hoef je niet per se in één keer van het gas af, maar kun je stap voor stap je gasverbruik verminderen. Bovendien is infraroodverwarming slechts één van de oplossingen die je hiervoor in kunt zetten.

Wat daarbij vooral belangrijk is: laat je goed informeren en realiseer je dat er in élke situatie mogelijkheden zijn om te verduurzamen. En dat helpt: voor jou én voor de rest van de wereld.

Meteen beginnen met besparen?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief, dan ontvang je onze drie beste bespaartips direct in je mailbox!

  •  

Liever tastbare informatie?

Download dan een van onze brochures

download
Downloads