Hoera, de salderingsregeling wordt afgeschaft!

Het gaat de laatste tijd in de media veel over het afschaffen van de salderingsregeling voor zonnepanelen. Vanaf 2025 wil de overheid deze regeling gefaseerd af gaan bouwen. Veel mensen zijn daar niet blij mee. Maar ik denk juist dat dit helemaal niet zo’n verkeerd idee is. En dat terwijl ik zelf zonnepanelen heb. Waarom ik dat best een goed idee vind? Daar vertel ik graag meer over.

Eerst even wat feiten op een rij. Het kabinet wil de salderingsregeling vanaf 2025 gaan afbouwen. Maar wat is salderen eigenlijk? Salderen betekent dat je aan het eind van het jaar, de stroom die je geleverd hebt aan het net mag verrekenen met de stroom die je verbruikt hebt. Het verschil moet je betalen of krijg je terug. Deze regeling gaat de overheid afbouwen. Dat afbouwen begint in 2025 en in 2031 moet de regeling volledig afgebouwd zijn. Dat betekent niet dat je ineens geen geld meer krijgt voor terug geleverde stroom. Je krijgt dan nog steeds een vergoeding voor elke kWh die je levert aan het net. Deze wordt echter niet meer verrekend met je verbruikte stroom, waardoor je netto minder voordelig uit bent. De nieuwe regels gelden zowel voor mensen die nu al zonnepanelen hebben als voor mensen die na het afbouwen van de regeling zonnepanelen aan gaan schaffen.

Veel mensen vinden het jammer dat de salderingsregeling afgeschaft wordt. Maar als je naar duurzaamheid kijkt, is dit eigenlijk goed nieuws! Het zorgt namelijk voor een eerlijkere verdeling van financiële middelen in onze maatschappij. Op dit moment is het zo, dat de salderingsregeling deels verrekend is in de energiekosten die we allemaal betalen. Dat betekent dat mensen die geen zonnepanelen hebben dus meebetalen aan de salderingsregeling voor mensen die wél zonnepanelen hebben. En aangezien mensen met zonnepanelen in de meeste gevallen meer te besteden hebben dan mensen zonder zonnepanelen, betalen mensen met een kleinere beurs nu dus mee aan een regeling voor mensen die genoeg geld hebben. Dat is in mijn visie de omgekeerde wereld.

Ik heb het al eerder betoogd: duurzaam is meer dan alleen groen. Het behelst een leefbare planeet voor iedereen. Niet alleen voor mensen met zonnepanelen, maar juist ook voor die andere groep. Persoonlijk heb ik liever dat mijn terugverdientijd van drie naar vijf jaar gaat, dan dat de mensen met een kleinere portemonnee financieel gezien op moeten draaien voor mijn zonnepanelen. Bovendien zie ik nog steeds genoeg voordelen van zonnepanelen, ook zonder de salderingsregeling. Het afschaffen van de salderingsregeling betekent wel, dat we anders moeten gaan nadenken over ons energieverbruik. Het wordt dan (nog) belangrijker om de stroom die je opwekt, zelf te gebruiken. Elektrisch verwarmen en elektrische oplossingen voor warm water kunnen daarbij een belangrijke rol spelen. Op die manier verbruik je direct zelf een belangrijk deel van de opgewekte energie. Maar ook het moment waarop je gebruikmaakt van de grotere energieslurpers in huis, zoals je wasmachine, droger en vaatwasser, kan je helpen om meer voordeel te halen uit je zonnepanelen. Zet je deze apparaten overdag aan in plaats van ’s avonds, dan verbruik je direct je eigen zonnestroom. Wil je daar meer over weten, laat je dan vooral goed adviseren door (bijvoorbeeld) een energiecoach in jouw gemeente!

Met het afschaffen van de salderingsregeling realiseren we samen een gezondere verdeling van de financiële draagkracht in onze samenleving. En uiteindelijk worden we daar allemaal beter van!

Bart-Jan van Alebeek

Zonnepaneel

Meteen beginnen met besparen?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief, dan ontvang je onze drie beste bespaartips direct in je mailbox!

  •  

Liever tastbare informatie?

Download dan een van onze brochures

download
Downloads