Is mijn woning geschikt voor infrarood verwarming?

Wanneer je bezig bent met duurzaamheid, gasloos wonen of wanneer je gewoon je maandlasten naar beneden wilt brengen, dan komt al gauw infrarood verwarming boven drijven als één van de mogelijke opties. Met infrarood kies je voor duurzaam verwarmen zonder aardgas. Als je je hierin gaat verdiepen, komt vaak de vraag op: is mijn woning wel geschikt voor infrarood (IR) verwarming? Bij Enirgy helpen we je graag met een goed advies en een antwoord op deze vraag voor jouw woonsituatie!

Direct advies aanvragen

Infrarood en gasloos wonen

Als je gaat voor duurzame, gasloze oplossingen in je woning, dan heb je een breed scala aan opties. Van inductiekoken tot warmtepomp, van warmwaterdoorstromer tot zonnepanelen om zelf energie op te wekken. Infrarood verwarming (IR verwarming) wordt vaak genoemd als een goede optie om je woning mee te verwarmen. Infrarood werkt ‘all electric’, is eenvoudig te installeren en geeft een zeer comfortabele warmte. Het is daarom een goede optie voor iedereen die nadenkt over duurzaam verwarmen en gasloos wonen.

Comfortabel duurzaam wonen
voordelen infrarood verwarming

Voordelen infrarood verwarming

De voordelen van IR verwarming in je woning zijn talrijk. Zo biedt infrarood een zeer prettige, comfortabele warmte, vergelijkbaar met die van de zon. De panelen zorgen voor een stabiele temperatuur, en doordat er geen luchtstroming plaatsvindt, is de warmte van infrarood gezonder dan die van een reguliere cv-installatie. De panelen werken daarnaast zeer energiezuinig; gemiddeld bespaar je tot wel 30% op je energierekening. Dat is beter voor zowel het klimaat als voor je portemonnee! Daarnaast kom je hiermee tot een rendement van tot 15% op je investering. Infraroodverwarming is snel en tegen lage kosten te installeren: het ombouwen van je woning van een reguliere cv-installatie naar gasloos verwarmen met infraroodpanelen is vaak in één dag gebeurd!

Nadelen infrarood verwarming

Een nadeel van infrarood verwarming kan zijn dat je de elektriciteitsdraden die naar de panelen leiden netjes weg moet werken. Vaak is dit eenvoudig op te lossen door gebruik te maken van kabelgoten. Daarnaast kan een nadeel zijn dat er koude zones kunnen ontstaan, wanneer je de panelen niet goed positioneert of wanneer je te kleine panelen (te weinig vermogen) kiest voor de ruimte die je wilt verwarmen. Bij Enirgy helpen we je graag met een goed advies op maat, waardoor je je gehele woning prettig en comfortabel kunt verwarmen. Daarnaast vragen sommige mensen zich af of infrarood verwarming wel veilig is. Dit is niet nodig: wij kunnen je verzekeren dat infrarood verwarming 100% veilig is!

Infrarood panelen als hoofdverwarming

In vrijwel iedere woning is het mogelijk om infrarood panelen als hoofdverwarming te installeren. Van enorme villa tot knus appartement in de stad, van tweekapper tot tussenwoning. Om infrarood panelen als hoofdverwarming te kunnen gebruiken, is het uiteraard belangrijk dat je genoeg panelen installeert en dat je deze op strategische plekken hangt. Aangezien de panelen een heerlijke, comfortabele warmte afgeven, hangen veel mensen ze bijvoorbeeld graag boven de bank, boven de eettafel, boven de wastafel in de badkamer of boven hun werkbank in de schuur.

infrarood paneel

IR verwarming als bijverwarming

Met IR verwarming kun je gericht verwarmen. Hiermee bedoelen we dat je niet per definitie een hele hal of ruimte hoeft te verwarmen, maar dat de verwarming per zone is in te stellen. Hierdoor is infrarood niet alleen geschikt als hoofverwarming in je woning, maar ook als bijverwarming op bijvoorbeeld de zolder, in je schuur, de tienerkamer waar huiswerk gemaakt moet worden of in je (thuis)kantoor.

Zelf de warmte van infrarood ervaren

Om antwoord te krijgen op de vraag ‘Is mijn woning geschikt voor IR verwarming?’, is een advies op maat uiteraard belangrijk. Tegelijkertijd is de kans zeer groot dat je woning geschikt is voor infrarood. Bij Enirgy geven we je graag een goed advies over het verwarmen van je woning, het aantal panelen dat je nodig hebt en de aansturing die past bij jouw wensen. Bovendien heb je in onze showroom de mogelijkheid om zelf de warmte en werking van infrarood panelen te ervaren! Neem contact met ons op voor meer informatie!

Veel gestelde vragen over infrarood verwarming

Infraroodverwarming heeft weinig nadelen. Veel mensen vragen zich bijvoorbeeld af of ir-panelen wel veilig zijn. Daarover kunnen we duidelijk zijn: de infraroodverwarming van Enirgy is 100% veilig, doordat alleen de onschadelijke warmtestralen van het infrarode spectrum worden gebruikt. Een ander nadeel van infrarood verwarming zou kunnen zijn, dat het niet voldoende comfort zou bieden. Daarvoor is het belangrijk dat de panelen slim gepositioneerd worden in je woning, zodat er een prettige, gelijkmatige warmte ontstaat. Hierover geven we je bij Enirgy uiteraard graag een goed advies. Ook ervaren sommige mensen de elektriciteitsdraden van het ir paneel als een nadeel: deze moeten immers weggewerkt worden. Onze monteurs zorgen er graag voor dat dit netjes gebeurt, zodat de ruimte die je verwarmt met infrarood verwarming netjes en strak oogt. Net zoals iedere vorm van verwarmen, kan ook infrarood verwarming dus bepaalde nadelen hebben. Wij weten echter uit ervaring dat we deze nadelen gemakkelijk kunnen 'tackelen' en dat de vele voordelen de eventuele nadelen van infraroodverwarming méér dan goed maken!

Een goed geïsoleerd huis is altijd duurzamer en kostenefficienter dan een huis dat niet goed geïsoleerd is. Toch is het niet per definitie nodig om je huis te laten isoleren voordat je infrarood verwarming neemt. Integendeel! Doordat infrarood verwarming niet de lucht verwarmt, maar de massa in een ruimte (vloer, meubels, wanden, jouzelf!), ontstaan er geen luchtstromen en heb je dus ook minder last van kieren en tocht in je woning: de warmte 'vervliegt' minder snel. Ook in een matig geïsoleerde woning zal infrarood verwarming tot een significant lagere energierekening leiden!

Ja hoor, dat kan prima! Als je al vloerverwarming hebt, past waarschijnlijk een warmtepomp beter bij jouw woning. Als je een reguliere cv-installatie hebt met radiatoren, en je wilt deze vervangen door een duurzame vorm van verwarmen, dan zijn infrarood panelen vrijwel altijd de beste optie. Wij adviseren je graag over hoe en waar je de ir-panelen het beste op kunt hangen, zodat je woning comfortabel en gelijkmatig verwarmd wordt. En uiteraard zorgen onze monteurs voor een vakkundige montage... laat dat maar aan ons over! Infraroodverwarming is dus zeer geschikt voor zowel hoofdverwarming als bijverwarming.

Advies infrarood verwarming

Voor veel mensen is infrarood verwarming nog relatief onbekend. Wij kunnen ons dan ook voorstellen dat je nog vragen hebt over infrarood verwarming. Bij Enirgy kun je altijd rekenen op een persoonlijk advies, volledig afgestemd op jouw situatie. Hoeveel infrarood panelen moet je plaatsen voor een comfortabele warmte, hoe moeten deze ir panelen gepositioneerd worden, welk formaat is het meest geschikt en hoe kunnen we ervoor zorgen dat de panelen zo goed mogelijk binnen jouw interieur passen? Wij geven je graag advies over deze én andere zaken. Onze specialisten nemen graag de tijd om zich te verdiepen in jouw situatie, om je op die manier een advies op maat te geven. Onder het genot van een kopje koffie in onze showroom, kun je de warmte van onze infrarood panelen zelf ervaren. Maar ook een afspraak bij jou thuis of op kantoor/in je bedrijfspand is mogelijk! Wat je voorkeur ook heeft, we adviseren je graag!

Meteen beginnen met besparen?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief, dan ontvang je onze drie beste bespaartips direct in je mailbox!

  •  

Liever tastbare informatie?

Download dan een van onze brochures

download
Downloads