Samen sterk tijdens de energiecrisis

In november en december komt er een vaste korting van €190 per maand op de energierekening van alle huishoudens in Nederland. Dat is goed nieuws voor alle mensen die moeite hebben met het betalen van hun energierekening! Tegelijkertijd vroeg ik me af: kan dit niet slimmer? Deze regeling kost onze overheid 3,1 miljard euro. Maar feitelijk is het schieten met hagel. Binnen de huidige regeling wordt namelijk geen onderscheid gemaakt tussen inkomensniveaus. En er wordt ook niet gekeken naar de energierekening die huishoudens al hebben. Mensen die het eigenlijk voor dit doel niet nodig hebben, krijgen dus hetzelfde bedrag als mensen die hun energierekening niet of nauwelijks kunnen betalen. Voor mij persoonlijk betekent het bovendien iets geks. Aangezien ik in een aardgasvrij en energieneutraal huis woon, bedraagt mijn energierekening voor november en december ongeveer -14 euro. Met de compensatie ga ik dus -204 euro betalen. Of eigenlijk: ontvangen. Heel erg gek en vooral heel erg onnodig. Het inspireerde mij om na te denken over hoe we de dingen meer solidair met elkaar zouden kunnen doen. 

Zo filosoferend kwam ik op het volgende: kunnen we onze krachten niet bundelen? Als iedereen die dit geld niet nodig heeft, het (gedeeltelijk) in een potje zou storten, dan kunnen we dat samen geven aan mensen die de laatste maanden hebben moeten interen op hun spaarrekening vanwege de hoge energieprijzen. Of die überhaupt geen spaarrekening (meer) hebben. Daarom heb ik de laatste week wat rondgebeld. Inmiddels heb ik een fijne groep mensen in Meierijstad bij elkaar die mee willen doen aan deze actie. En dat vind ik natuurlijk erg tof!

Ik wil hierbij bewust gaan voor een lokale actie. Op die manier houden we het behapbaar, weten we zeker dat het geld goed terechtkomt en helpen we mensen binnen onze eigen gemeenschap. Daarmee vergroten we de sociale cohesie binnen onze gemeente. Samen sterk tijdens de energiecrisis!

Wil je ook meedoen? Dat zou mooi zijn!

Goed om te weten:
– De overheid schenkt ieder huishouden in totaal €380 (€190 in november en €190 in december). We zoeken mensen die hiervan ten minste €95 (in totaal) aan een ander huishouden willen schenken.

– Op dit moment hebben enkele tientallen huishoudens in Schijndel en omgeving zich aangesloten.

– Wij zetten het ingezamelde geld zo lokaal mogelijk in. Dat doen we in samenwerking met de Vincentiusvereniging Schijndel, Stichting Samen Sterk Meierijstad en Geld&Zo (onderdeel van Welzijn De Meierij). In samenwerking met deze partijen gaan we gezamenlijk op zoek naar de manier waarop we met het ingezamelde geld de meeste impact kunnen realiseren. Transparantie en het te allen tijde inzichtelijk kunnen maken van de geldstromen, staan hierbij voorop.

– Meer weten of meedoen? Stuur een mail naar maartje@enirgy.nl.

Sluit gerust aan, samen kunnen we het verschil maken!

Bart-Jan van Alebeek
Eigenaar Enirgy

 

infrarood verwarming

Meteen beginnen met besparen?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief, dan ontvang je onze drie beste bespaartips direct in je mailbox!

  •  

Liever tastbare informatie?

Download dan een van onze brochures

download
Downloads