Terugleverkosten voor eigenaren van zonnepanelen? Ja natuurlijk!

De laatste tijd zien we in de media veel negatieve berichtgeving over zonnepanelen in het algemeen, en terugleverkosten in het bijzonder. En dat is jammer. Want de media geven helaas een ongenuanceerd beeld, waarin vooral de negatieve scenario’s geschetst worden. In veel gevallen zijn zonnepanelen namelijk nog steeds een hele goede investering! Bovendien zijn terugleverkosten (zo lang ze reëel zijn) niet meer dan eerlijk. Waarom? Dat vertel ik je graag!

Eerst even dit: een zonnesysteem is áltijd maatwerk. Wat voor jou dus geld oplevert, kan voor je buurman niet werken, en andersom. Roepen dat zonnepanelen voor niemand meer interessant zijn nu er terugleverkosten worden berekend, is iets roepen wat simpelweg niet waar is. Voor verreweg de meeste huiseigenaren zijn zonnepanelen nog steeds interessant, óók met terugleverkosten. In plaats van een terugverdientijd van 4 à 5 jaar, wordt de terugverdientijd nu 7 à 8 jaar. Dat is langer, maar toch blijven zonnepanelen een slimme investering. Hoe zit dat?

Zonnepanelen = gratis stroom!

Wat in veel berichtgeving niet genoemd wordt, is het feit dat de stroom die je zelf opwekt en (over een heel jaar) verbruikt, gratis is! Dankzij de salderingsregeling mag je de opgewekte stroom over een jaar verrekenen met de verbruikte stroom over een jaar. Gratis stroom is uiteraard stukken goedkoper dan de prijs die je betaalt aan een energiemaatschappij per kWh. Voor de stroom die je teruglevert, betaal je een vergoeding die lager ligt dan de stroomprijs. Je energierekening zal in verreweg de meeste gevallen flink lager uitvallen als je zonnepanelen hebt dan wanneer je deze niet hebt. Alleen de terugverdientijd wordt dus wat langer.

Of zonnepanelen interessant zijn voor je en hóé interessant dan precies, is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Ben je met pensioen en overdag veel thuis? Heb je een airco of een zwembad? Of werk je veel vanuit je thuiskantoor? Dan verbruik je hoogstwaarschijnlijk een groot deel van je eigen energieopbrengst en zijn zonnepanelen nog steeds ontzettend voordelig voor je. Maar ook in allerlei andere situaties is dat het geval. Laat je hierover vooral goed en persoonlijk adviseren. Bijvoorbeeld bij ons in de showroom in Schijndel. Wij durven te stellen dat we iedereen, niemand uitgezonderd, het meest duurzame advies kunnen geven. Dat kan alleen als we je persoonlijk spreken en jouw situatie perfect kennen. Het duurzaamste advies kan zijn dat je zonnepanelen aanschaft of juist dat je niets verandert. En allerlei opties daartussenin!

Maximaal rendement uit je zonnepanelen

Heb je al zonnepanelen? Klop ook dan gerust bij ons aan! Door middel van thuisbatterijen, elektrisch verwarmen, warm water zonder gas, laadpalen voor je elektrische auto en andere producten, kun je verder verduurzamen én voorkom je terugleverkosten. Op die manier haal je een maximaal rendement uit je zonnepanelen! En moet je toch terugleverkosten betalen? Troost je dan met de gedachte dat deze kosten bijdragen aan een eerlijker systeem. Op dit moment betalen we allemaal mee aan de salderingsregeling. Dat betekent dat mensen zonder zonnepanelen meebetalen aan de salderingsregeling voor mensen die wél zonnepanelen hebben. En aangezien mensen met zonnepanelen vaak meer te besteden hebben dan mensen zonder, betalen mensen met een kleinere beurs nu dus mee aan een regeling voor mensen die genoeg geld hebben. Dat is wat mij betreft de omgekeerde wereld.

Terugleverkosten zijn dus eerlijker, zonnepanelen zijn duurzamer én financieel aantrekkelijk. Volgens mij wordt daar de hele wereld beter van!

Bart-Jan van Alebeek – oprichter Enirgy

 

 

Winterpark schijndel

Meteen beginnen met besparen?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief, dan ontvang je onze drie beste bespaartips direct in je mailbox!

  •  

Liever tastbare informatie?

Download dan een van onze brochures

download
Downloads