Verleden en toekomst

Je kent ‘m misschien wel, die bekende uitspraak van Einstein: ‘Als je doet wat je altijd al deed, dan krijg je wat je altijd al kreeg.’ Als je dingen wilt veranderen in de wereld, moet je dat niet doen met oude denkpatronen en oude handelswijzen. Op dit moment verkeert de wereld in een behoorlijk chaotische toestand: veel van de oude zekerheden die we hadden, staan op losse schroeven. Als we toe willen werken naar een wereldwijde stabiliteit, dan moeten we dat doen door de wereld toekomstbestendig te maken.

Niet met oude denkpatronen dus, want dan krijgen we geen toekomstbestendige wereld, maar een ‘verleden-bestendige’. Maar hoe zien die nieuwe denkpatronen eruit? Dat weet natuurlijk niemand precies, maar waar we in de jongere generaties al een beetje verschuiving zien optreden, is in ons idee van bezit. Bezit – het hebben van dingen – zou als je het mij vraagt niet langer leidend moeten zijn. We denken namelijk veel te vaak dat het bezit van producten een doel op zich is. Terwijl het er natuurlijk om gaat wat je met die producten wilt doen. Wil je bijvoorbeeld zelf energie opwekken? Dan is het handig als je zonnepanelen laat leggen. Niet omdat je per se zonnepanelen wil hebben, maar wél omdat deze zonnepanelen je onderliggende doel het beste bewerkstelligen.

Overal in Nederland zie je initiatieven die inspelen op dit idee. Van een ‘bibliotheek’ waar je spijkerbroeken kunt lenen tot deelauto’s. Want waarom zou je een spijkerbroek die je een half jaar wilt dragen, of een auto die je maar één keer per week nodig hebt, moeten bezitten? Zo denk ik hetzelfde over de gereedschappen die onze klanten nodig hebben om bijvoorbeeld hun infraroodpanelen op te hangen. Deze hoeven zij wat mij betreft niet allemaal aan te schaffen. Binnenkort wil ik dan ook een aantal van die gereedschappen in onze showroom leggen, zodat iedereen die ze nodig heeft, ze gemakkelijk bij ons kan lenen.

En zo zijn er meer initiatieven dichtbij huis, die voorop lopen in andere denkpatronen. Herenboeren Wilhelminapark bijvoorbeeld: een coöperatie waarbij mensen uit de regio Boxtel, Sint-Michielsgestel en Vught samen een kleinschalig gemengd boerenbedrijf runnen. Mensen die willen weten waar hun voedsel vandaan komt, en dit zonder tussenkomst van een supermarkt of andere winkel rechtstreeks van de boerderij halen. Ook de streekwinkel van Winery & Herbs, de streekwinkel Bij Daan, waar het vlees rechtstreeks van de boer komt, en de verschillende pluktuinen die Meierijstad rijk is, zijn hier voorbeelden van.

Door anders te denken, maken we de wereld toekomstbestendig. Dus laten we vooral beginnen in ons eigen kleine stukje van de wereld. Hopelijk zou Einstein dan een beetje trots op ons zijn.

Bart-Jan van Alebeek

Adviseur duurzaam wonen Meierijstad

Meteen beginnen met besparen?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief, dan ontvang je onze drie beste bespaartips direct in je mailbox!

  •  

Liever tastbare informatie?

Download dan een van onze brochures

download
Downloads