Zonnepanelen en brandgevaar: hoe zit het?
Afgelopen zondag (18 juni) brak in Arnhem een flinke brand uit, waardoor acht woningen in de wijk Presikhaaf voorlopig onbewoonbaar zijn. Pas na zo’n elf uur blussen kreeg de brandweer het vuur onder controle. De zonnepanelen op het dak van de woningen veroorzaakten daarbij een behoorlijke vertraging; ze belemmerden het bluswerk aanzienlijk. Hoe ging dat precies? En zorgen zonnepanelen per definitie voor een onveiligere situatie als het gaat om brandgevaar?
Welke rol speelden de zonnepanelen bij de brand in Arnhem?
De brand in Arnhem werd niet veroorzaakt door de zonnepanelen, maar ontstond in de keuken van één van de woningen. Wel speelden de zonnepanelen een rol bij het blussen van de brand. Doordat de zonnepanelen het volledige dak van het huizenblok bedekten, werkten ze als een soort paraplu: het bluswater gleed er eenvoudigweg vanaf. De panelen waren bovendien ‘indak’ gelegd: ze waren direct op de isolatielaag gemonteerd. Er lagen dus geen dakpannen op het dak en er was weinig ruimte tussen de panelen en de onderliggende dakconstructie. Het bluswater had hierdoor veel minder kans om onder de panelen te komen.
Zijn zonnepanelen en vuur per definitie een slechte combinatie?
Zonnepanelen belemmeren het blussen altijd in een bepaalde mate. Maar je kunt bij het installeren van je zonne-installatie het brandgevaar wel zoveel mogelijk minimaliseren. Zo leggen wij vanuit Enirgy nooit indak-zonnepanelen. Wij leggen alleen panelen die we met behulp van een metalen constructie op de dakpannen bevestigen. Daardoor ontwikkelt zich minder hitte onder het paneel: ten eerste voert de dakpan zelf warmte af, ten tweede stroomt er altijd lucht tussen de panelen en de dakpannen, waardoor de warmte weg kan. Daarnaast is het belangrijk dat je omvormer voorzien is van veiligheidsmaatregelen, zoals bijvoorbeeld de zogenaamde ‘vlamboog-detectie’. Dit detectiesysteem zorgt ervoor dat het systeem wordt stilgelegd, zodra er een zogenaamde ‘vlamboog’ optreedt: een ongewenste warmte-ontwikkeling door een constante stroom energie die tussen twee uiteinden van de kabels vloeit. Al deze maatregelen voorkomen dat er brand ontstaat vanuit de zonnepanelen.
Daarnaast zorgen we er altijd voor dat onze zonnepanelen aan alle kanten (zowel aan de zijkanten als aan de boven- en onderkant) ten minste 30 cm van de dakrand verwijderd zijn. Op die manier is er bij brand altijd ruimte om water tussen de panelen en het dak te spuiten. Bij indak-panelen wordt deze ruimte niet overgelaten. Met deze methode wordt het dak namelijk volledig bedekt door de zonnepanelen, omdat hier geen dakpannen aanwezig zijn en het dak uiteraard wel waterdicht moet zijn.
Hoe kan ik rekening houden met brandgevaar als ik zonnepanelen laat leggen?
Kies vooral voor een professionele partij! Volgens experts lijkt het erop dat er in Arnhem geen scheiding in de panelen was aangebracht, waardoor ook de zogenaamde ‘brandscheiding’ tussen de woningen niet aanwezig was*. Het vuur kon zich daardoor snel en zonder belemmeringen verspreiden. Ook in het dak (en de zonnepanelen) zou de brandscheiding daarom doorgezet moeten worden. Bij het laten leggen van zonnepanelen, is het dus van belang een partij te kiezen die op de hoogte is van de bouw- en veiligheidsvoorschriften én een ruime ervaring heeft op het gebied van zonne-installaties.
Wil je advies over jouw situatie of meer weten over zonnepanelen en brandveiligheid? Neem gerust contact met ons op!
*Bron: nos.nl
Meteen beginnen met besparen?
Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief, dan ontvang je onze drie beste bespaartips direct in je mailbox!